: : Rıfat Ilgaz

 
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
  • default color
  • blue color
  • green color
Anasayfa arrow Kültür Merkezi
Kültür Merkezi Yazdır E-Posta

Rıfat Ilgaz’ın Doğduğu Ev Restore Ediliyor 

“Sınıf”ın mimli ozan Rıfat Ilgaz’ın 1911 yılında doğduğu evde 14 aydır süren çalışmaların sonuna gelindi. Yıllar önce Cide ADD tarafından alınan, fakat imkânsızlıklar nedeniyle restore edilemeyince Kültür Bakanlığına devredilen ev; Kültür Bakanlığı’nca da uzun bir süre sonra Kültür Ve Sanat Evi yapılması koşuluyla Cide Belediyesi’ne devredilmişti. Cide Belediye Başkanı Nejdet Demir de Rıfat Ilgaz’ın ilçeleriyle özdeşleşmiş bir değeri olduğunu, onu yaşatmak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyerek restore çalışmalarını başlatmıştı, geçtiğimiz yıl yapılan törende.

Aslına uygun olarak restore edilen evin yapımının son aşamasına gelindiği şu günlerde, evin yapım çalışmalarını büyük usta Rıfat Ilgaz’ın oğlu Aydın Ilgaz yerinde inceledi. Çalışmaların bu yıl 12. düzenlenecek olan Cide Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivaline yetişecek olmasının mutluluğunu yaşadığı gözlerinden okunan Ilgaz yine de buruktu. 
 
“Üzülerek söyleyeyim ki birkaç Cideli dışında bu evin yapımına kimse katkıda bulunmadı. Binanın yıkıldı yıkılacak hali Cideli için kara bir leke gibiydi. Cide Belediye Başkanı Necdet Demir başta olmak üzere birkaç Cidelinin gayretiyle bugünlere geldi. Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi bittiğinde kendi kendine yetecek duruma da getirilmeli. Biz Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi olarak hazırladığımız cd, vcd, dvd ve Rıfat Ilgaz’ın kitaplarının burada satılmasını sağlayarak gelir elde edilmesini sağlayacağız. Yine burada Cide’de üretilmiş şeylerin satılması gerekiyor, Japonya veya Çin’den getirilmiş basit ve kalitesiz şeylerin değil. Nedir bunlar derseniz, Cideliler tarafından üretilen şimşir kaşık, Cide bezi, Cidella…”

Aydın Ilgaz, bu yıl 12. kez düzenlenecek festivalin bugünlere gelmesinin bir ortak çalışmanın ürünü olduğunu, bunun temellerinin Rıfat Ilgaz’ın sağlığında atıldığını da belirtti. “İlk festival sonrası, gece 02.00 civarında, babamın arkadaşlarından bakkal Remzi boynuma sarılarak ‘Baban bugünleri yıllar önce gördü’. Bana ‘Eğer festival olursa gece yarısına kadar satış yapacaksın, insanlar alışveriş yapacak’ demişti. ‘Dediği oldu’ dedi gururla…

Cide, doğal güzellikleri yanında, Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’yle de insanların ilgisini çekecek…”

Sarıyazma adlı romanında

“...Cide, doğduğum eşsiz, benzersiz memleket… Ne iyi etmiş de anam beni bu cana yakın memlekette doğurmuş!.. Her şeyimi yitirdiğim günlerde Cide’nin belleğimin duvarlarına yansıyan görünümü ile dirilir, yaşama gücümü tazelerdim...” diyen Rıfat Ilgaz, ölümünün üzerinden geçen 14 yıla rağmen hâlâ Cide’sinin gelişimine katkı sağlıyor.

Açılışı 12. Cide Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Festivali sırasında yapılacak olan, Rıfat Ilgaz Kültür ve Sanat Evi’nde Rıfat Ilgaz’ın bugüne kadar yayınlanmış kitapları, fotoğrafları ve özel eşyaları sergilenecek.

 

SİTE İÇİ ARAMA